sevginin dili

Sevginin Dili Var mıdır? Sorusuna Cevap: Sevginin Beş Dili

Felsefe Ve Yaşam

SEVGİNİN BEŞ DİLİ

ONAY SÖZLERİ

               Sevgiyi duygusal olarak ifade etmenin yollarından biri onu oluşturacak sözleri kullanmaktır. Solomon’un şu sözleri bunu çok iyi ifade eder “Kaygılı bir yürek insanı bunaltır ama sevecen bir söz onu neşelendirir.

               Sözlü iltifatlar veya takdir sözleri, sevgiyi güçlü bir şekilde ifade eder.

               Sevginin hedefi istediğiniz şeyi elde etmek değil  sevdiğiniz insanın saadeti için bir şey yapmaktır. Bununla birlikte şu bir gerçek ki onaylayıcı sözler aldığımızda buna karşılık vermek için güdülenmemiz muhtemeldir. Eğer sevginizi sözel olarak ifade edecekseniz şunlara dikkat etmelisiniz.

 Talep etmeyin sevgi talep etmez ricalarda bulunur.

 Partnerinizin istediğiniz bir şeyi yapmasını istiyorsanız ona iltifat edin. Bu poh pohlamak anlamında değildir.

Onun yaptığı işleri takdir ettiğinizi ifade edin

Eşinizin kendini güvensiz hissettiği anlarda onu cesaretlendirecek şeyler söyleyin.

Olumsuz değil olumlu eleştirilerde bulunun.

Sevgi sevecendir,sevgimizi sözel iletiyorsak sesimizin tonunu ve beden dilimizi de iletmek istediğimiz mesaja uygun ayarlamalıyız.

Konuşan kişi bilinmek istiyor duygularını paylaşarak yakınlık kurmak istiyordur.

Sevgi hataların kaydını tutmaz  önemli olan itiraf edip af dileyebilmektir.

Onay sözleri söylediklerimiz üzerinde odaklanır.

 

NİTELİKLİ BERABERLİK

Nitelikli beraberlikte bir insana tüm dikkatinizi vermek kastedilmektedir. Bir kanepeye oturup göz kontağı kurarak konuşmak, yalnızca ikinizin yürüyüşe çıkması yada bir yemeğe gidip birbirinize bakarak konuşmanızdır.

Birliktelik odaklanmış ilgidir. Duygusal olarak odaklanarak zaman geçirmektir.

Nitelikli beraberlik deneyimlerin düşüncelerin duyguların ve arzuların dostça ve rahatsız edilmeyecek bir ortamda aktarımını sağlayan nitelikli sohbetle de sağlanır. Nitelikli sohbet işittiklerimiz  üzerinde odaklanır.

Çoğumuz dinlemekten çok konuşmayı tercih ederiz. Nitelikli beraberlik sürecinde iyi bir dinleyici olmayı da öğrenmeliyiz.

Bu süreçte dikkat etmemiz gereken noktalar

  1. Eşiniz konuşurken göz teması kurun
  2. Eşinizi dinlerken başka bir şey yapmayın
  3. Duyguları dinleyin
  4. Vücut dilini gözlemleyin
  5. Sözünü kesmeyin

Nitelikli beraberlikte anlayarak dinlemekle birlikte kendini açıklamayı da bilmek gerekir. Burada  kastedilen duyguları ve düşünceleri açmaktır.

Nitelikli faaliyetler nitelikli birlikteliğin başka bir uygulamasıdır. Eşlerden birinin ya da her ikisinin yapmaktan hoşlandığı bir şeyi yapmaktır. Vurgu yapılan iş değil nedeni üzerindedir.

Örnekleri kendi hayal gücünüze göre çeşitlendirebilirsiniz.

 

ARMAĞAN ALMA

Her kültürde armağan verme ve alma vardır. Armağan alma sevginin görsel sembolleridir. Bir armağan elinizde tuttuğunuzda “bak beni düşünüyor” veya “beni hatırlıyor” diyebileceğiniz bir şeydir. Birine armağan vermek için onu düşünüyor olmalısınız. Armağan bu düşüncenin sembolüdür. Ve görsel semboller bazı insanlar için çok önemlidir.

Armağanlar her boyda ve şekilde olabilir.

Eğer eşinizin sevgi dili bu ise ve siz armağan almayı bilmiyorsanız bunun için yapacağınız şey onun bu zaman kadar hangi hediyelere nasıl tepkiler verdiğidir. Ve olumlu tepkiler verdiği beğendikleridir.

Bazen elinizde tutabileceğiniz en önemli armağan kendiniz olabilirsiniz. Eşinizin size ihtiyaç duyduğu bir anda onun yanında olmak ona verebileceğiniz en büyük armağan olur.

HİZMET DAVRANIŞLARI

Hizmet davranışlarından kasıt eşinizin yapmanızdan hoşlandığı şeyleri yapmaktır. Ona hizmet ederek onu memnun etmeye onun için bir şeyler yaparak ona sevginizi ifade etmeye çabalamanızdır.

Çöpü dökmek , arabayı yıkamak , alışveriş yapmak  vs.

 

FİZİKSEL TEMAS

Sevgiyi iletmenin güçlü yollarından biridir. El ele  tutuşma , sarılma ya da öpüşme olabilir bu. Ve birincil sevgi dili fiziksel temas olan biri için sevildiğini hissetmenin yoludur. Ve sevgi deposu ancak bu şekilde dolar. Dokunma beş duyunun diğer dört üyesi gibi vücudun belirli bir noktası ile sınırlandırılmamıştır. Önemli olan dokunma esnasında sevdiğimiz kişinin bu dokunuşlara nasıl tepkiler vereceğidir. Algılamasını takip etmek gerekir. Uygun dokunuşlar olumlu iletiler gönderecek ve birinci sevgi dili fiziksel temas olan bir insanın deposunu dolduracaktır.

Özellikle kriz anlarında anlayışlı ve sevecen bir dokunuş sevildiğini ve anlaşıldığını hissettiren bir süreçtir.

Örnekler kişiye göre çoğaltılabilir.

 

BİRİNCİL SEVGİ DİLİNİZİ KEŞFETMEK

Bu noktaya kadar bazılarınız kullandığınız sevgi dillerini ve sevdiğiniz kişinin sevgi dillerini anlamıştır. Eğer  sevdiğiniz kişinin sevgi deposunu dolu tutmak istiyorsanız onun birincil sevgi dilini bilmeli ve onu konuşmalısınız bunu yapmazsanız Çince bilen biriyle Türkçe konuşmaya çalışmanız kadar anlaşılmaz bir iletişim olur aranızda ki.

Öncelikle kendi sevgi dilinizi keşfetmenizi öneririz. Size sevildiğinizi en çok ne hissettirir? En çok neyi arzularsınız? Eğer bu soruların cevabını hemen veremiyorsanız o zaman belki de eşiniz sevgi dilinizi yanlış kullanıyordur. Sevgi dillerinin olumsuz kullanımlarına bakmak size yardımcı olabilir. O zaman kendinize şu soruyu sorun Bana en çok ne acı veriyor?

Eğer sevdiğinizin  olumsuz eleştirileri sizi yaralıyorsa o zaman sevgi diliniz onay sözleridir.

Sevdiğiniz siz yanınızdayken başka şeylere dikkatini vermesi sizi rahatsız ediyor ve sevilmediğiniz hissini uyandırıyorsa sevgi diliniz nitelikli birliktelik

Size armağan almamasına içerliyorsanız sevgi diliniz armağan verme

Size sarılmamasını ya da elinizi tutmamasını sevgisini göstermiyor şeklinde değerlendiriyorsanız fiziksel temas

İstediğiniz bir şeyi yapmaması sizi kırıyorsa sevgi diliniz hizmet davranışları olacaktır.

  Ve ilişkinizin ilk başlarında sevdiğiniz kişinin ne yapmasından özellikle hoşlanıyordunuz  bunu analiz edebilirsiniz

Ondan en çok neyi rica ediyorsanız o da sizin sevgi dilinizin belirleyicisi olabilir

Yemeği onun yapmasını istiyorsanız hizmet davranışları birinci dilinizdir.

Sevdiğiniz kişiye sevginizi ifade etme biçiminizde kendi sevgi dilinizi keşfetmek için anahtardır. Çünkü bildiğiniz sevgi dilini kullanıyorsunuz. Sürekli hizmet davranışlarında bulunuyorsanız bu sizin sevgi diliniz olabilir.

Mükemmel eş portrenizde sevgi diliniz konusunda fikir verebilir

Bazen iki sevgi dili eşit gibi görünebilir

Kendi sevgi dilinizi keşfetmek için kullandığınız bu yöntem sevdiğiniz kişinin sevgi dilini keşfetmek içinde geçerlidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir