tıp bayramı

14 Mart Tıp Bayramı

Felsefe Ve Yaşam

SAĞLIKLI GÜNLER…

Şu sağlık camiasının önemli günlerini çözemedim gitti.

Hemşireler günü

Ebeler günü

İbn-i Sina Haftası

Dünya Sağlık Günü

Diyetisyenler Günü

Halk Sağlığı Haftası

Dünya Fizyoterapi Günü

Diş Hekimliği Günü

Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü

Laborantlar Gününü

Röntgen teknisyenleri günü

ATT ve Paramedikler günü

112 Günü

….Günü

…..Günü

…..Günü

ve TIP BAYRAMI

Herhalde sağlık camiası içindeki tüm birimlerin kendilerine has bir günleri bulunuyor.

Simdi gelelim 14 Mart Tıp Bayramına

Tıp Bayramı’nın ortaya çıkışı, 14 Mart 1827’de İkinci Mahmut döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önermesiyle kurulan ilk cerrahhane olan Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin kurulmasıyla oluşmuştur. Cerrahhanenin kurulmasıyla Türkiye modern tıp eğitimine başladı ve okulun kuruluş günü olan 14 Mart tarihi de “Tıp Bayramı” olarak kabul edilmiştir. Tıp Bayramı, ilk kez, 1. Dünya savaşı sonunda, İstanbul’un işgal edildiği günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlandı. 1929–1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla yeterli ilginin ve olmayışı ve benimsenmemesi nedeniyle bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu. Ülke genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

1976’dan beri ise sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir. Dünyaya baktığımızda da benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapıldığı görülmektedir. Örneğin ABD’de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıl dönümü; Hindistan’da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıl dönümü olan 1 Temmuz günü “Doktorlar Günü” olarak kutlanır.

Kısaca tarihçesinden bahsettikten sonra şunu sormak istiyorum günümüzde bu etkinlikte “TIP” kelimesinden kastedilen kimdir?

Sadece hekimler mi yoksa tüm sağlık camiası mı?

Eğer tüm sağlıkçıya mirası ise bu diğer günleri ne amaçla önemli gün olarak ilan edilmiş ve içeriği olmayan boş etkinlikler olarak değerlendiriliyor?

Eğer sadece doktorların günüyse neden diğer çalışanlar (hekimler dışındaki tüm sağlık çalışanları) bu günde ön plana çıkmak için yarışa giriyor ve hekimlerden önce bugünü sahipleniyor?

Ayrıca koskoca sağlık camiasının bir çatı altında toplayan tek bir sağlık bayramı neden olmaz. Bu ayrıştırmanın amacı ne. Her gün aynı odada çalışan sağlık personelinin tümünü kapsayan sağlık çalışanlarının sorunlarını ve isteklerini ortaya koyabilecekleri ve halkımızın da sağlık ve çalışanlarıyla ilgili konularda bilgilenecekleri ve farkındalıkların ortaya konacağı bir gün neden planlanmaz.

Bunun yerine hepsini ayrı ayrı günlere ayırarak daha buradan bile bir ayrımcılığı ortaya koymak  ve her birim içi boş sadece birkaç kişinin katıldığı etkinliklerle (bazı günlerde önemli günün atfedildiği çalışanın bile haberi olmaz) ve hiçbir kazanım elde edilmeden yapılan bu günler anlamsız geliyor bana.

Tam tersine sağlık çalışanlarının çalışma ortamları ve hastaneler ayrılığın değil birliğin ön plana alınması gereken yerler. Çünkü sağlık ortamlarında bir sağlık sorunuyla gelen hasta söz konusu olduğunda doktor, hemşire, ebe,  röntgen teknisyeni, laborant, vb. hiçbir fark gözetmeksizin tüm sağlık çalışanlarının amacı gelen hastanın sağlığa kavuşturulmasıdır. Bu ortak amaçla yapılması gereken ve yapılmakta olan da tam bir birliktelikle hareket edip takım ruhunu ortaya koymaktır. Hata olasılığının kabul edilmediği ve telafisinin de mümkün olmadığı bir ortam olan sağlık alanında sağlık çalışanları zorunlu olarak bir organizmanın organları gibi bütünlük içinde çalışmaktadırlar. Son derce güç şartlarda ve türlü eksikliklerle bu birlikteliği başarıp insanları sağlıklarına kavuşturmak için var gücüyle çalışan sağlık çalışanlarının adına (çoğunun asıl çalışanlar dışındaki kişiler tarafından tertiplenen) farklı isimler altında günler tertiplenmesi ve ayrıştırılması gerçekten düşündürücü. Ayrıca olayın trajikomik diğer bir boyutu da Yıllardır sağlık alanında kanayan bir yara olan branşlaşma sorunlu bir türlü çözülmemesine rağmen söz konusu önemli günler ve kutlamalarına gelince bu ayrışmanın herkes tarafından kabul edilmesi ve bu şekilde davranması konusu.

Oysa ki bunların hepsi bir araya getirilerek bir sağlık bayramı ya da adına her ne deniyorsa yapılabilir. Bu etkinlikte tün sağlık kuruluşları ortak hareket edip aynı zamanda bir organizasyon tertip edilebilir. Protokolün ve Halkın da katılımı sağlanarak:

Önemli sağlık konularında bilgilendirmeler,

Öncelikli sağlık sorunlarına ve yapılan bir sürü yanlış uygulamalara karşı uyarıcı sunumlar,

Sağlık çalışanlarının sorunlarına ilişkin sunumlar,

Sağlık mesleğinin öneminin vurgulanacağı aktiviteler,

Sağlık çalışanlarını onure edecek (ödül, plaket, takdir-teşekkür belgesi) uygulamalar,

Sağlık ile ilgili yarışmalar(okullar arasında, sağlık çalışanları arasında),

Sağlık çalışanlarının da içinde olabileceği eğlence aktiviteleri,

Ve daha bir çok etkinliklerin olabileceği ve TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARININ isteyerek benimseyebileceği bir sağlık bayramı neden olmasın…

Tarihçe kaynaklar: http://www.istanbulsaglik.gov.tr/ http://www.tusem.com.tr http://www.milliyet.com.tr http://www.ntv.com.tr
Erkan ULAŞIR   14.MART.2018

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir